KantinA VerandA clubhuis HC AthenA

Project: Kantina VerandA, nieuwbouw clubhuis HC AthenA
Opdrachtgever: St. Acropolis en HC AthenA
Ontwerp: 2009
Realisatie:

De snelgroeiende hockeyclub HC AthenA in het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer te Amsterdam heeft behoefte aan een nieuw clubhuis. De hockeyclub onderscheidt zich door een sterk familiair karakter en wenst haar maatschappelijke betrokkenheid uit te dragen door ook andere sportgerelateerde partijen onderdak te bieden in haar nieuwe onderkomen, waaronder een fysiotherapie en een sport bso.
Zoals HC AthenA zich als familie profileert, zo profileert het ontwerp voor het nieuwe clubhuis zich als een verzameling van verschillende bouwdelen en functies. De samenstelling van deze verschillende bouwdelen biedt de club de mogelijkheid voor wisselende gebruiksmogelijkheden en om in de toekomstige groei flexibel te zijn. Het clubhuis drukt zo uit wat de HC AthenA wilt zijn: flexibel, divers en uniek.
Het ontwerp van het clubhuis benadert het geheel van velden, buitenruimten en binnenruimten als één samenhangend geheel. Immers juist ook buiten de wedstrijden om wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de buitenruimte c.q. het terras. Een langgerekt element, een houten boardwalk, verbindt opeenvolgende ruimten van tuin – erf – deel met verschillende verblijfsmogelijkheden. De aparte bouwdelen zelf worden als samenhangend geheel verbonden door een grote VerandA en een grote kap. De VerandA zorgt voor de essentiële en laagdrempelige relatie tussen de binnenruimten en buitenruimten met een overdekt terras als centrale ontmoetingsruimte met buitenhaard –en keuken. De centrale bar ligt als een spil hier tussen en bedient binnen en buiten.De wisselende hoogte in de kapvorm is structurerend voor de interne ruimtelijke diversiteit met een indeling die geschikt is voor het samen zijn voor zowel grote als kleine groepen.
Aandacht krijgt duurzaamheid in de materialisatie en de energieopwekking, hiervoor zal worden samengewerkt met Search ingenieursbureau.
In de uitwerking zullen de leden nadrukkelijk worden betrokken, zij zijn immers degene die zich hier thuis zullen moeten voelen en de KantinA VerandA gaan exploiteren.