HAVO DE HOF Amsterdam

Project: HAVO De Hof
Opdrachtgever: ZAAM Interconfessioneel Voortgezet Onderwijs
Ontwerp: 2015
Realisatie: 2016

Tot voor kort huisvestte de Reinwardt Academie in het oorspronkelijk ontworpen geografisch laboratorium te Amsterdam. Dit gebouw is heringericht en aangepast naar het gebruik voor middelbaar onderwijs door HAVO de Hof.
Naast het reguliere onderwijsprogramma zijn vier belangrijke onderdelen binnen het bestaande gebouw gerealiseerd: een inpandige fietsenstalling t.b.v. 200 fietsen, een multifunctionele bewegingsruimte, een tweede trappenhuis voor een betere interne ontsluiting en een schoolplein op het dak.
De schil van het gebouw is volledig gestript en voorzien van nieuwe isolatie en nieuwe hardhouten buitenkozijnen.
Door het gebruik van zoveel mogelijk glas is het interieur van het schoolgebouw zo open mogelijk gehouden. Per verdieping bevinden zich aan weerszijden de groepsruimten en de praktijkruimten, voorzien van grote schuifpuien grenzend aan de leerpleinen. Op deze tussenliggende leerpleinen is met een flexibele indeling meer individueel onderwijs mogelijk.
Door het gebruik van systeemplafonds zoveel mogelijk te vermijden is de constructieve hoogte  volledig benut.
Voor een beter functioneel en visueel contact tussen de verdiepingen is een interne, tweede trap aangebracht die de centrale leerpleinen verbindt.  De afzonderlijke steken van de trap wisselen ten opzichte van elkaar en bepalen de ruimtelijkheid van het nieuwe trappenhuis. Daglicht door de gekleurde beglazing van een nieuwe pui voor deze trap beïnvloedt de beleving van de binnenruimten van de leerpleinen.
Een deel van de bestaande dakopbouw is gesloopt om plaats te maken voor het schoolplein op het dak.